Forum "Biblioteki w Szkole"
Nowy Molnet+ nowoczesna biblioteka w chmurze
 
Dzisiaj jest sobota 01 lis 2014, 01:24

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 17 mar 2009, 13:40 
Witam Mario, przepraszam że dopiero teraz piszę ale złośliwość rzeczy martwych, czyli kłopoty z netem. Bardzo dziękuję za odpowiedź. zrobiłam tak jak pisałaś ale niestety przeszłam tylko o 1 krok do przodu ponieważ kreator zatrzymał się przy logowaniu do bazy. Nie przyjmuje uzytkownika "sa" ani pustego hasła. Wyswietla się komunikat "Logowanie do serwera nie powiodło się..."


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 17 mar 2009, 15:25 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 2898
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Trudno cos na odległość radzić. Korzystałas z setup.exe i nie udało sie SQL-a zainstalować?
Spróbuj jeszcze odinstalowac wszystko, przez dodaj/usuń programy, sprawdź czy cos nie zostało z MOl-a czy SQL-a i ponownie zainstaluj. Jeżeli nie uda sie to dzwoń do Vulcana.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: mol- problemy z instalacją
Post: wtorek 05 maja 2009, 13:00 
Mialam problem z działaniem Mola. Serwis doradził mi zainstalowac od początku po wczesniejszym usunięciu programu razem z SQL. Zainstalowałam z płyty wersja 4/2008 , SQL serwer 2005. Po wylączeniu komputera i ponownym uruchomieniu włączył się kreator podłączenia do bazy i tu zaczęły się prawdziwe schody. Nie wiem czy mam tworzyć nową bazę ( kopię archiwalną mam na dysku), czy podłączyc do już istniejącej . W obu wypadkach program żąda podania hasła, a ja nie wiem skąd mam wziąć to hasło. Wczesniej miałam SGL 2000. Do serwisu nie mogę się dodzwonić i juz jestem zmęczona , bo juz ze dwa tygodnie sie z tym męczę. Informatyk ciągle mi każe usuwac program i ciągle coś na nowo instalować . teraz wymyślił,żeby znowu odinstalować i zainstalować wersję z 2006 roku, ale znowu się boję ,że baza danych z wersji 4/2008 nie będzie grała z wersją z 2006 roku.
Poradżcie jak z tego wybrnąć.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 maja 2009, 17:11 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 2898
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Trudno radzic na odległość, jeżeli miałaś MOl-a juz wczesniej na kompie to podłączasz sie do juz istniejącej bazy, kiedy prosi o hasło i wczesniej je miałas to wpisz jeżeli nie to zrób OK, lub dalej bez hasła.
Jeżeli to nie poskutkuje to odinstaluj wszystko, recznie usuń resztki czyli SQL-a, sprawdź co masz w: Panel Streowania/ Narzędzia administracyjne/Źródła danych ODBC/zakładke systemowe DSN tam usuń to co tam masz prawdopodobnie :MOL 2000 i MOL BANk i jeszcze raz zainstaluj wszystko czyli MOL-a z SQl-em - powinno byc OK. Jeżeli nie pozostaje tel. do Vulcana.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 maja 2009, 18:33 
Witam. Ostatnio instalowałam Mola. Wszytko było dobrze do momentu gdzie trzeba było wybrać serwer i baze. Wyskoczył mi ten sam problem co wczesniej opisywano. " Nie mozna odnalezc podatnego serwera SQL lub serwer odrzuca połączenie Itd. Próbowałam robić tak jak marcelka napisała. Czyli usunełam folder Microsoft SQL Server. Weszłam na płytkę znalazłam msde2000 i po kliknięciu. Wyskoczyło mi" Poprawka nie moze byc zainstalowana przez usługę Instalatora Windows, ponieważ uaktualiany program nie został odnaleziony lub poprawka uaklualniająca dotyczy innej wersji tego programu..... Nie wiem co teraz mam zrobić. Pozdrawiam.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 maja 2009, 19:57 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 2898
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Spróbuj zrobić to co napisałam powyżej, czyli wszystko wyczyścić i jeszcze raz zainstalować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 maja 2009, 10:57 
Dziewczyny dzwońcie do Vulcana. U nas był tem sam problem, z którym nawet informatyk z zewnątrz nie mógł od razu poradzić. Dokładnie nie wien, ale chyba chodzi o to, że najnowsza wersja mola jest jakoś powiązana z najnowszym SQL. A we wcześniejszych wersjach był SQL 2000?. I w związku z tym u nas nie mozna bylo wgrać MOla na Viście. Moje wyjasnienia sa mętne, ale sama tego nie robilam, więc radzę kontaktowac się z serwisem. Pozdrawiam Helena


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 maja 2009, 11:22 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 09:36
Posty: 43
Lokalizacja: Śląsk
Potwierdzam!
Dzwońcie do Vulcana! Ja po remoncie komputera miałam do samo. Informatyk męczył sie pół dnia. A wystarczył jeden telefon. Podali mi dokładna instrukcję (bardzo prostą) z nazwami serwera i hasłami i wszystko pięknie zadziałało. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 maja 2009, 14:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46
Posty: 1669
Właśnie jestem po rozmowie. mam nowy komputer i nowe oprogramowanie- Vista. Sądzę, że mogę tu napisać to, co trzeba wpisać
Kreator:
1. /lWybór serwera.../
o /wybierz serwer SQL...
tu należy wpisać- w pole Nazwa instancji: OPTIVUM_2005 i kliknąć "następny"
2. Kreator / Logowanie do bazy
o/ wpisz nazwę..
tu w pole "wprowadź hasło"..
Vulc@n1
i następny.. dalej pójdzie.
problemem jest przeniesienie samej bazy:( jeśli jest na innym systemie, jak u mnie- WIn98, trzeba im bazę wysłac spakowaną - przerobią na vistę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 maja 2009, 16:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46
Posty: 1669
Bazę wgrałam, deko kombinując /stary komp nie obsługuje pen driva, nie ma nagrywarki, nowy nie ma z kolei dyskietek/, przenosząc przez maila archiwum, stąd na dysk nowy, na pen driva- i ustawiając ścieżki dostępu z odtwarzaniem bazy z/na pen driva.
Jakby co, podpowiem. DO wypowiedzi wyżej- mogę wysłać zrzut na maila jak to wygląda z wpisywaniem tych danych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Witam
Post: poniedziałek 11 sty 2010, 12:03 
Mam podobny problem z instalacją bazy danych. Właśnie usunąłem program Microsoft SQL Server z dysku. Po ponownym uruchomieniu systemu i rozpoczęciu instalacji z płyty instalator nie może odnaleść składników Native Client i VSS Writer a bez tego jak dobrze pamiętam nie jest możliwe podłączenie bazy z serwerem SQL.

Czy problem leży po mojej stronie czy jest to wina braków na płycie??

Bardzo proszę o pomoc

Mam najnowszą wersję Złotego Pakietu Optivum

Maciek


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 11 sty 2010, 12:48 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 2898
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Musisz zainstalować SQL-a, dlaczego odinstalowałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 11 sty 2010, 12:53 
Ponieważ nie zostały zainstalowane wszystkie składniki i sądziłem, reinstalacja okaże się pomocna


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 11 sty 2010, 14:48 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 2898
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Na płycie MOL-a powinien byc SQL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 sty 2010, 12:40 
Zainstalowałem Serwer SQL i przy próbie utworzenia nowej bazy danych wyskakuje znany z pierwszego posta błąd

"Nie można odnaleźć serwera SQL lub serwer odrzuca połączenie!
Prosze o sprawdzenie nazwy serwera, portu, instancji (jeśli jest niezbędna) równiez o jego dostepność w sieci.
Ewentualnymi domyślnymi nazwami instancji mogą być:
SQLEXPRESS (nazwa instancji domyslnej dla SQL 2005 Express)
-MSQELSERVER (nazwa domyślnej instancji dla MSDE2000). "

Co mam zrobić w takim wypadku ?

Maciek


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL