Forum "Biblioteki w Szkole"
Zamów prenumeratę na 2018 r. u wydawcy do końca grudnia
 
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 15:41

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Windows Disk Protection a Vista
Post: czwartek 03 sty 2008, 13:51 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 09:36
Posty: 48
Lokalizacja: Śląsk
Właśnie otrzymałam ICIM z systemem Vista i nigdzie nie moge znaleść Windows Disk Protection. Teraz nie wiem czy to wina instalatora, czy na viście nie ma tego oprogramowania?
No i mam tylko jeden dysk C. Dysku D brak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 04 sty 2008, 10:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
Prawdopodobnie jest to spowodowane konfiguracja komputerow.
Nie jestem w stanie ustalic jak powinny byc skonfigurowane komputery w kolejnej edycji ICIM, proponuje zapytac o to firme zajmujaca sie obsluga serwisowa lub ta, ktora zajmowala sie dostarczeniem komputerow do szkoly.

_________________
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: WINDOWS DISK PROTECTION nieaktywny
Post: piątek 04 sty 2008, 16:01 
Ja mam już drugi rok ICIM w swojej bibliotece.
I już drugi rok nikt nie potrafi "rozgryźć" jak to powinno być z tym WINDOWS DISK PROTECTION. Firma "Comarch" która instalowała komputery w bibliotece twierdzi, że nie jest to w jej kompetencjach i że komputery w taki a nie inny sposób zostały skonfigurowane w MEN. Informatycy ze szkoły nie mają zielonego pojęcia, gdy im się mówi o czymś takim jak Windows disk protection i bezradnie rozkładają ręce. Ja sama nie chcę niczego zmieniać - takie zmiany zasugerowali w firmie "Comarch", tzn. odinstalowanie i ponowne zainstalowanie systemu i prawidłowe podzielenie go na partycje C i D. I tak jest już drugi rok. Uczniowie by cokolwiek zrobić na płytkach dołączonych do podręczników muszą logować się na konto nauczyciela, na kontach czytelników nie ma możliwości skorzystania z jakichkolwiek programów edukacyjnych na płytkach.
Co można jeszcze w takim wypadku zrobić?
Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedź


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 04 sty 2008, 16:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
Sformatowac dyski, podzielic na partycje, utworzyc konta uzytkownikow i zainstalowac windows disk protection.
To czasochlonne ale wykonalne i na pewno czas wlozony w instalacje systemu na nowo "zwroci sie" ulatwiajac uzytkowanie komputerow.
Po zainstalowaniu systemu na podzielonym wczesniej na partycje dysku mozna calosc "sklonowac" i szybko przeniesc na pozostale komputery za pomoca programu do tworzenia obrazu dysku.

_________________
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: WINDOWS DISK PROTECTION nieaktywny
Post: piątek 08 lut 2008, 17:48 
Dyski w 4 komputerach zostały sformatowane i podzielone na 2 partycje-
to wszystko zrobił informatyk, niestety nie wiedział zainstalować windows disk protection, gdyż nie wiedział gdzie go ma szukać. Na żadnej z płytek instalacyjnych dołączonych do komputerów, nie było tego programu.
Uczniowie mają teraz dostęp tylko do swojego konta znajdującego się na dysku D, mogą uruchamiać z niego płytki z programami edukacyjnymi. Nie zostało to zrobione z wykorzystaniem windows disk protection tylko tak zrobił to informatyk. Wielokrotnie dzwoniłam do firmy COMARCH, która niestety nie potrafiła mi pomóc, odpowiadała jedynie, że skonfigurowała komputery w ten sposób na polecenie MEN, a o żadnym windows disk protection nie miała pojęcia. Mogli oczywiście przyjechać z Krakowa, ale szkoła musiałaby pokryć te ich koszty przejazdu, co z oczywistych przyczyn finansowych nie było to absolutnie możliwe. Człowiek musi sobie radzić sam, na pomoc serwisową nie ma co liczyć - dwa lata czekam na to, by odebrali wadliwy monitor :? [/i]


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 11 lut 2008, 13:49 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 3268
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Kiedy w ubiegłym roku szukałam WDP trafiłam na coś takiego
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 ... er+Toolkit
dla Visty nie ma takiego zabezpieczenia więc chyba to nie WDP a w inny sposób są chronione dyski i profile. Tez mam teraz Vistę i nie mogę jej rozgryźć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 lut 2008, 16:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43
Posty: 681
WDP działa tylko na Windzie XP. Można pobrać ze strony narzędzie http://download.chip.eu/pl/Microsoft-Shared-Computer-Toolkit-for-Windows-XP-1.1_129735.html , które zawiera w sobie WDP. Najlepiej oczywiście wcześniej sformatowac dysk i podzielic na partycje wg zaleceń zawartych w poradniku http://www.republika.pl/filutek/Poradnik/Poradnik_v.1.2.zip i wgrać następnie pobrany plik zawierający WDP. Oczywiście dotyczy to tylko ICIM pod Windows XP. A później dodać użytkowników i nadać im odpowiednie ograniczenia.

Można również ściągnąć ze strony http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1619&Windows+SteadyState+2.0 nowsze narzędzie równiez zawierające w sobie WDP a link do artykułu z opisem co i jak zrobić i do czego to jest wkleiła Maria.

Można oczywiście poradzić sobie i bez WDP standardowo wgrywając Windowsa XP na sformatowany dysk i wykorzystując sam system Windows XP okreslić użytkowników i ich uprawnienia.

Dla szkolnego informatyka nie jest to coś trudnego a wymaga tylko czasu na instalację a po wgraniu systemu i nadaniu uprawnień użytkownikom zrobić obraz dysku jakims programem choćby stąd http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=31&filtr=0 Nie wiem czy kilkunastodniowe wersje testowe programów płatnych pozwolą na stworzenie obrazu dysku i to trzeba sprawdzić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 lut 2008, 19:36 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 3268
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
No to wszystko jasne, wiemy już, że nie WDP chroni dysk w Viście .
Mój problem polega na tym, że nie moge zmienic strony startowej :( mam MEN i ani jej ruszyć nie można. Coś czuję, że to pewnie trzeba byłoby pogrzebać w rejestrach - a to wyższa szkoła jazdy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 lut 2008, 00:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43
Posty: 681
Maria pisze:
No to wszystko jasne, wiemy już, że nie WDP chroni dysk w Viście .
Mój problem polega na tym, że nie moge zmienic strony startowej :( mam MEN i ani jej ruszyć nie można. Coś czuję, że to pewnie trzeba byłoby pogrzebać w rejestrach - a to wyższa szkoła jazdy.


Próbowałem i w rejestrach grzebać i wydziabałem wszystko gdzie się da wstawiając swoja stronę startową ale niestety po restarcie wszystko wraca do stanu początkowego. Trzeba będzie poszukać głębiej albo rozgryźć to inaczej :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 lut 2008, 13:23 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 09:36
Posty: 48
Lokalizacja: Śląsk
Dzwoniłam do instalatora i już wiem, ze na Viście nie ma WDP. Zamiast niego jest IPAD czyli ochrona dysku. Zostawił mi instrukcję jak go uruchomić.
Na szczęście zrobiłam to tylko na jednym komputerze.
To, ze kasuje wszystkie zapisane dokumenty po wyłączeniu komputera to pół biedy. Najgorsze, że gdy zablokuję strony w Opiekunie to po ponownym uruchomieniu nic w nim nie ma. Musiałabym zaczynac codziennie od ponownego blokowania. Syzyfowa robota. A i podglad do oglądanych stron mam tez tylko z danego dnia, wszystko inne sie kasuje.
Chciałabym wyłączyć IPADa, ale nie wiem jak. Przeczytałam instrukcję do których dał link Jacko, ale nigdzie w komputerze nie moge znaleźć ikonek, ani wogóle żadnych skrótów to tego nieszczęsnego programu.
Może ktos wie jak sie do niego dobrać i go wyłączyć, albo przynajmniej ograniczyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 lut 2008, 15:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43
Posty: 681
Joasia pisze:
Chciałabym wyłączyć IPADa, ale nie wiem jak. Przeczytałam instrukcję do których dał link Jacko, ale nigdzie w komputerze nie moge znaleźć ikonek, ani wogóle żadnych skrótów to tego nieszczęsnego programu.
Może ktos wie jak sie do niego dobrać i go wyłączyć, albo przynajmniej ograniczyć?

Być może, że te ikonka szybkiego uruchamiania w pasku zdań IPAT-a nie jest widoczna bo tak zostało to ustawione a wtedy trzeba by wejść do Program Files i tam odszukać katalog gdzie on jest umieszczony ale jest chyba prostrzy sposób. Może to być jakis katalog pod nazwą Intel Platform Administration czy IntelPATServer3 czy też Client 3.1.1 no szukaj coś z Intelem związanego
abo
Przejrzyj i przeczytaj dokładnie instrukcje, do których podałem link bo da się wyłączyć IPAT-a. Jest tam taka istrukcja jak wejść do IPAT-a przed uruchomieniem systemu operacyjnego. http://www.aram.com.pl/cms,Projekty,Wdrozenia,Internetowe+Centra+Informacji+Multimedialnej,Opis+oprogramowania+iPAT
i tam na stronie 9 jest opisane jak włączyć lub wyłączyć IPAT-a spod BIOS-u
Cytuj:
Przy starcie BIOS należy nacisnąć klawisz F3 aby
uruchomić menu iPAT agent.
Należy podać hasło dla iPAT’a (fabryczne hasło jest
puste). Hasło iPAT NIE jest żadnym z haseł
użytkowników ani hasłem BIOSu!

i jak wejdziesz już przez klawisz F3 to dalsza instrukcja jest na stronie 10 i tam w oknie trzeba za pomoca klawiszy strzałek w górę i w dół wybieać opcję Agent i naciśnij klawisz Enter a następnie zmienić opcję Enable na Disable i po zrobieniu tego wcisnąc F10 dla zaakceptowania zmian i komp się dalej uruchomi i wtedy sprawdź czy jak wprowadzisz jakies zmiany to po restarcie nie powinny być kasowane bo IPAT juz winien byc wyłączony.

aaa..no i daj znac jak się uda :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 lut 2008, 11:34 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 09:36
Posty: 48
Lokalizacja: Śląsk
Jacko! Jestes nieoceniony! :D
W sumie to wyłaczenie IPAT-a okazało sie jeszce łatwiejsze. Jak odszukałam jego ikonke w katalogu kliknełam to pojawiła sie na pasku. Wystarczyło kliknąć na niej prawym przyciskiem a tam jest opca wyłącz ochrone dysku. trochę sie przestraszyłam jak toto zażądało hasła, ale okazało się, ze jest takie samo jak administratora.
Na razie w Opiekunie wszystkie blokowane strony są. Zobaczymy co bedzie w piniedziałek.
A wogóle to po co nam takie narzedzie, które zamiast pomagac to przeszkadza w pracy. I przed czym ono chroni? Bo rozumiem, ze przed wprowadzaniem zmian, że niby jak uczniowie cos namieszają. Ale my tez czasami musimy cos zmnienić i wtedy klops.
Zastanawiam sie jeszcze co bedzie jak teraz włącze IPAT-a, czy nie wyczyści mi zmian przed włączeniem.
Wypróbuję to w przyszłym tygodniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 lut 2008, 21:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43
Posty: 681
Joasia pisze:
A wogóle to po co nam takie narzedzie, które zamiast pomagac to przeszkadza w pracy. I przed czym ono chroni? Bo rozumiem, ze przed wprowadzaniem zmian, że niby jak uczniowie cos namieszają. Ale my tez czasami musimy cos zmnienić i wtedy klops.
Zastanawiam sie jeszcze co bedzie jak teraz włącze IPAT-a, czy nie wyczyści mi zmian przed włączeniem.
Wypróbuję to w przyszłym tygodniu.

IPAT chroni dysk albo całkowicie i wtedy każda wprowadzona zmiana jest po restarcie usuwana. Jest to niewygodne ponieważ kazda aktualizacja np. Visty po restarcie jest usuwana. Mozna jednak tak skonfigurować IPATA by pewne zmiany akceptował dlatego jeszcze raz polecam lekturę tych linków, które podałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Odp.: IPAT
Post: sobota 23 lut 2008, 16:33 
Nie trzeba było wyłanczać IPATa. Tak samo jak WDP to narzędzie pozwala na zapisanie zmian. Wystarczy wybrać z menu Ochrona dysku twardego (w ikonie IPAT na pasku) opcję Polecenia, podać hasło do IPATa i wybrać Zapisz dane. Potwierdzić to 2 razy i poczekać (komputer się zresetuje i wszelkie zmiany zostaną zapisane na stałe)


Na górę
  
 
 Tytuł: Mam pytanie
Post: poniedziałek 10 mar 2008, 18:10 
Wyłączyłem IPATa przez BIOS ale dałem na hard a nie na Agent. I teraz nie wiem jag go powrotem włączyć :cry: ! proszę o pomoc.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL