Forum "Biblioteki w Szkole"
Zamów prenumeratę z rabatem teraz - fakturę opłacisz w styczniu
 
Dzisiaj jest środa 20 lut 2019, 20:06

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: INSTALACJA DODATKOWEGO OPROGRAMOWANIA
Post: środa 27 wrz 2006, 22:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
Witam.
Opracowalem kolejna wskazowke dotyczaca instalacji dodatkowego oprogramowania na komputerach. Sadze, ze wiele osob bedzie nia zainteresowanych :)
Jest to sposb, ktory beda mogli wykorzystac rowniez ci z panstwa, ktorzy nie maja opcji EKSPLORUJ.

1. Klikamy na przycisk START, nastepnie wybieramy polecenie URUCHOM i w polu OTWORZ wpisujemy: E: (gdzie E: oznacza litere, jaka oznaczony jest w systemie cd-rom).
Po otwarciu okienka uruchamiamy plik instalacyjny (zwykle SETUP) i przeprowadzamy standardowa procedure instalacji.
Program po zainstalowaniu z reguly tworzy na pulpicie SKROT. Klikamy na nim 1 RAZ (zaznaczamy go) i wciskamy klawisze CTRL + C (kopiuj).
2. klikamy na przycisk START -> URUCHOM, wpisujemy C: (C: to litera jaka oznaczony jest nasz dysk systemowy).
W oknie, ktore sie otworzy odnajdujemy folder Documents and Settings, otwieramy go i UWAGA - znajdujemy FOLDER Z NAZWA UZYTKOWNIKA, KTORY MA KORZYSTAC Z PROGRAMU (np. Bibliotekarz). Otwieramy go i kopiujemy do niego ten skrot wciskajac klawisze CTRL + V (wklej).
Zamykamy wszystkie okienka.
3. Otwieramy okno programu Windows Disk Protection. Po odswiezeniu zaznaczamy opcje SAVE CHANGES WITH NEXT RESTART. Klikamy na OK na dole okienka i ponownie potwierdzamy klikajac OK. Restartujemy komputer i logujemy sie na konto uzytkownika, dla ktorego jest przeznaczony program (np. Mol dla Bibliotekarza) w celu sprawdzenia czy wczesniej skopiowany skrot tam sie znajduje :)

Sposob ten nie zostal przeze mnie jeszcze sprawdzony z braku czasu. Bywa, ze prowadze 2 rozmowy przez telefon jednoczesnie i nie mam kiedy zajac sie sprawdzeniem jak dziala to w praktyce.
Mam jednak nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku. Prosze o wyprobowanie tej wskazowki i opinie. Za wszelkie bede wdzieczny. Pomoge one innym z panstwa, jak rowniez mnie. W razie problemow moj e-mail oraz nr telefonu sa do Panstwa dyspozycji.

PS.
Jesli wpisana litera E: spowoduje wyswietlenie komunikatu o bledzie, nalezy wowczas kliknac na pulpicie ikonke ZARZADZANIE KOMPUTEREM, nastepnie z listy po lewej stronie okienka wyszukac ZARZADZANIE DYSKAMI i kliknac. Po prawej stronie w dolnej czesci okna pojawi sie lista zlozona z dwoch linii. W pierwszej linii znajduja sie partycje utworzone na dysku oznaczone jako DYSK 0, w drugiej Cd-ROM 0. W nawiasie bedzie sie znajdowala LITERKA z dwukropkiem. Oznacza ona wlasciwa litere jaka oznaczony jest w systemie cd-rom i to ja wlasnie nalezy wpisac w polu OTWORZ by rozpoczac proces instalacji programu (pkt 1).


Ostatnio zmieniony czwartek 19 paź 2006, 11:01 przez Simon. Wsparcie ICIM, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 wrz 2006, 10:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Posty: 1027
Lokalizacja: Śląsk
A ja zrobiłam tak:
1. Włozyłam płytke z programem (konkretnie sprawdziany dla szóstoklasistów).
2. Z poziomu administratora weszłam na Start
3. Otworzyłam "Okresl dostepnosc do programów i ich ustawienia domyślne"
4. Kliknełam na druga ikonkę od góry (monitor z zielonym plusikiem)
5. Potem na pierwsze polecenie od góry (dysk cd lub dyskietka)
6. Dalej postepowałam zgodnie ze wskazówkami.
7. Otworzyłam z pulpitu ikonke "Pulpity czytelników" i na zasadzie kopij wklej przeniosłam skrót do programu na wybrane pulpity
8. Ustawiłam Windows Disc Protection na "save".

I tez działa.
Dobrze zrobiłam? Czy wywalic wszystko i zrobic wg Twoich wskazówek??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 wrz 2006, 10:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Posty: 1027
Lokalizacja: Śląsk
Zapomniałam dodać, ze jesteś wielki ! :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 wrz 2006, 21:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
Jesli dziala to bardzo dobrze :)
Nie widze powodu, dla ktorego mialabys wszystko wywalac.

PS.
Nie jestem pewien czy ten post powyzej dotyczyl mojej osoby... Wolalbym sie upewnic, zeby mi ktos nie zarzucil popadania w samozachwyt 8)

_________________
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.


Ostatnio zmieniony czwartek 19 paź 2006, 11:03 przez Simon. Wsparcie ICIM, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 wrz 2006, 21:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Posty: 1027
Lokalizacja: Śląsk
Ok. - w takim razie nic nie zmieniam i będzie po mojemu :)
Wolałam sie upewnic zanim schrzanie cos w objętym gwarancją drogocennym sprzęcie, za który jestem materialnie odpowiedzialna :shock:

P.S.
kokiet :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 29 wrz 2006, 12:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
fiori pisze:
P.S.
kokiet :wink:

Czy to o mnie?
Wydaje mi sie, ze delikatnie odbiegamy od tematu :wink:

_________________
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 29 wrz 2006, 14:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Posty: 1027
Lokalizacja: Śląsk
OK! juz więcej nie będę, nawet z okazji jutrzejszego Dnia Chłopca :roll:

Ad rem :!:
Czy palnę głupstwo jak zapytam, czy można zainstalowac program (folder) tak, aby był widoczny na wszystkich komputerach naraz?? Czy trzeba na piechote instalowac na kazdym z osobna?
Jako ciekawostke dodam, ze na kursie dla opiekunów TO akurat było! Cały dzien uczylismy sie przesyłać dokumenty z kompa na komp, a w ICIM jakos.... nie umiem :cry:
Byłoby to ogromne ułatwienie dla nauczycieli prowadzących dodatkowe zajęcia z uczniami, bo takowe u mnie się odbywają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 29 wrz 2006, 15:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
Co do pytania - zabiore sie za to w poniedzialek. Wyniki postaram sie opisac na forum w mozliwie krotkim czasie.
Mam w zwiazku z tym utrudnione zadanie, gdyz w firmie stoi u mnie jeden skonfigurowany komputer, na dodatek nie jest on podlaczony ani do sieci, ani do internetu. Postaram sie jednak jakos to rozpracowac :-)

_________________
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 29 wrz 2006, 21:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2006, 17:54
Posty: 206
Lokalizacja: Mazowiecekie
Ja mam pytanie, czy każdy powienien mieć ten program Windows Disk Protection, bo ja chyba nie mam i te wszystkie rady Simona są dla mnie
niedostepne. Gdzie szukać tego programu (w Program File - nie ma) i czy można go skądś ściągnąć?

_________________
Tara


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 01 paź 2006, 03:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Posty: 207
Lokalizacja: Gliwice
Tara pisze:
Ja mam pytanie, czy każdy powienien mieć ten program Windows Disk Protection, bo ja chyba nie mam i te wszystkie rady Simona są dla mnie
niedostepne. Gdzie szukać tego programu (w Program File - nie ma) i czy można go skądś ściągnąć?

Ten program powinien być zainstalowany bezwzględnie na wszystkich komputerach ICIM. Jeśli nie ma widocznego okienka w prawym dolnym rogu ekranu, należy uruchomić go za pomocą skrótu na pulpicie administratora.
Jednak nie zawsze udaje się to od razu. Najlepiej by było, gdyby wysłała mi Pani e-mail z numerem telefonu, pod którym mógłbym się z Panią skontaktować w celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji. Procedura uruchomienia W.D.P. wymaga wykonania czynności, które wolałbym mieć na bieżąco pod kontrolą podczas rozmowy, gdyż chwila nieuwagi może spowodować poważne komplikacje. Z tego powodu nie opublikuję wskazówki na forum.

_________________
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 maja 2009, 13:14 
Postanowiłam wpisac się w tym temacie, zeby za dużo nie śmiecić xD
Wgrywam program edukacyjny, instalacja się powiodła, otwieram "Pulpity użytkowników", kopiuję skrót programu na wybrany pulpit i niby wszystko pięknie ładnie, ale gdy wchodze na danego czytelnika program nie chce się otworzyć, wyskakuje komunikat, że trzeba skontaktować się z administratorem, że z tego konta nie można otworzyć programu.
Pomocy, bo już nie wiem co robić! Z konta administratora encyklopediac uruchamia się bez problemu.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL