Dziękuję za miłe słowa. I ja jestem wdzięczna Wam wszystkim. Większość czasu, nie tylko wolnego

zajmuje mi czytanie, pisanie, odpowiadanie, prostowanie, wyjaśnianie itp. Staram się być na bieżąco z informacjami, a same wiecie ile tego jest, choćby na tym forum! A jest jeszcze reszta wszechświata
Też mi brakuje ZNP w rozmowach z MAiC, ale nie ja jestem ich gospodarzem. Dla naszego środowiska to sprawdzony sojusznik.
Nadal współpracujemy z ZNP, obecnie nad projektem zmiany Ustawy o systemie oświaty. Wróciliśmy do naszego wniosku z 2010 r. (chodzi o wyraźny zapis prowadzenia biblioteki szkolnej w szkole przez nauczyciela bibliotekarza i ewentualnego świadczenia przez nią usług dla społeczności lokalnej po godzinach nauki w szkole na odrębnych zasadach określonych przez MEN i MKiDN; zapisaliśmy też delegację dla MEN w sprawie określenia standardów dla bibliotek szkolnych). Spotkaliśmy się (ZNP, SBP i TNBSP) pod koniec lutego, w marcu w węższym gronie doprecyzowaliśmy zapisy, projekt został złożony w sejmie, potem odrzucony

Teraz poprawiamy założenia do ustawy.
To są działania TNBSP równoległe do prac nad projektem MAiC, do rozwoju naszego protestu, do tworzenia programu dla bibliotek szkolnych, do inicjatyw i interwencji podejmowanych w oddziałach, do kontaktów z lokalnymi posłami i samorządami ... że o normalnej pracy w towarzystwie i bibliotece nie wspomnę
Zespół powołany przez MAiC spotkał się na razie 1 raz (następne spotkanie wyznaczono na 10 kwietnia). "Ciała" reprezentowane wymienione są w notatce
http://e-pedagogiczna.edu.pl/upload/fil ... wMAC-1.pdf . Właściwie zdążyliśmy tylko przedstawić swoje propozycje. TNBSP skupiło się przede wszystkim na bibliotekach szkolnych - dokument jest na naszej stronie
http://tnbsp.oeiizk.waw.pl/dokumenty/ws ... ozycje.pdf . Nakreśliłam zróżnicowaną sytuację wyjściową, konieczność wprowadzenia standardów i ewentualne pola wsparcia zgodne z założeniami projektu Cyfrowa Polska - stąd zaproszenie do naszej delegacji fachowca - Bożeny Boryczki z Ośrodka Edukacji Informatycznej i Zastosowań Komputerów w Warszawie. Właściwie każdy "powiedział to co wiedział" i teraz zaczną się negocjacje na ile da się to posklejać.
Skierowaliśmy pismo do minister Szumilas zapraszające do ściślejszej między współpracy przedstawicielami MEN i nauczycieli bibliotekarzy, wszak na pewno mamy wspólne cele!
Zapewniam Was, że wszystkie Wasze rady, pomysły, sugestie znam, staram się włączać na tyle, na ile akurat jest to możliwe i nawet, jak nie komentuję czy nie dziękuję na bieżąco, to jestem wdzięczna Wam i temu forum dla niewykluczonych cyfrowo