Forum "Biblioteki w Szkole"
Zamów prenumeratę na 2018 r. u wydawcy do końca grudnia
 
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 15:17

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MOL -archiwizacja
Post: piątek 03 paź 2014, 09:20 
Offline

Rejestracja: piątek 03 paź 2014, 09:15
Posty: 37
Zaczyna mi się sypać komputer, na którym pracuję w bibliotece i boję się, że lada chwila wszystko mi padnie i lata pracy pójdą na marne. Czytam instrukcje obsługi mola o archiwizacji i widzę tylko jedną metodę jej wykonania - tzw szybka archiwizacja. Przeprowadzam takową codziennie na pendrive'a, czy to wystarczy do późniejszego ewentualnego odzyskania bazy danych? W ogóle nie widzę innej metody archiwizacji niż "szybka".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: piątek 03 paź 2014, 11:25 
Offline

Rejestracja: środa 25 lut 2009, 12:45
Posty: 108
Archiwizowałam w ten sposób i na tej podstawie informatyk przeniósł bazę danych na nowy komputer, z tym że kopiował jeszcze coś, nie pamiętam co, bo się na tym nie znam. Ale udało się :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: piątek 03 paź 2014, 11:40 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 3265
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Wystarczy. Warto jednak zrobić dodatkowa kopię na płycie, dysku zew. lub innym penie, tak na wszelki wypadek :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: piątek 03 paź 2014, 15:48 
Offline

Rejestracja: piątek 03 paź 2014, 09:15
Posty: 37
Wielkie dzięki za pomoc!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: piątek 16 gru 2016, 14:08 
Offline

Rejestracja: piątek 30 kwie 2010, 09:26
Posty: 115
Lokalizacja: małopolska
Witam.
Czy ktoś wie jak zmienić ścieżkę dostępu do archiwizowania mola. Jak próbuję zmienić na taką, która będzie dla mnie wygodna, to wyskakuje mi komunikat "Folder szybkiej archiwizacji musi mieć pełne prawa dostępu" i nie jestem w stanie nic zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: niedziela 18 gru 2016, 20:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46
Posty: 2220
Nie wiem, co klikasz. Ale, jako że sama zmieniam adres folderu archiwizacji /archiwizuję w 2 miejscach: na pen-drivie oraz na dysku, z dysku- nagrywarka/- może uda się pomóc.
W ustawieniach- wybierz archiwizacja. Zmień OBYDWA pola, które tam się ukazują, górne i dolne, wskaż miejsce docelowe.
Jutro mogę ci zrobić tzw. zrzut z ekranu jak to wygląda, jak będę w pracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 10:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 16 maja 2006, 13:28
Posty: 163
Lokalizacja: lubelskie
Żeby zmienić na stałe klikasz INNE -> USTAWIENIA -> ARCHIWIZACJA
i wybierasz ścieżkę dostępu. Gotowe!

_________________
beaa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 11:52 
Offline

Rejestracja: piątek 30 kwie 2010, 09:26
Posty: 115
Lokalizacja: małopolska
Aqa pisze:
Nie wiem, co klikasz. Ale, jako że sama zmieniam adres folderu archiwizacji /archiwizuję w 2 miejscach: na pen-drivie oraz na dysku, z dysku- nagrywarka/- może uda się pomóc.
W ustawieniach- wybierz archiwizacja. Zmień OBYDWA pola, które tam się ukazują, górne i dolne, wskaż miejsce docelowe.
Jutro mogę ci zrobić tzw. zrzut z ekranu jak to wygląda, jak będę w pracy.

Wchodzę dokładnie w INNE -> USTAWIENIA -> ARCHIWIZACJA
U mnie jest tylko jedno pole, w którym mogę zmienić ścieżkę dostępu, ale nic nie działa, wciąż ten sam komunikat. Nie rozumiem, co jest nie tak, bo przedtem nie było z tym problemu, a do komputera mam pełne prawa administracyjne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 16:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46
Posty: 2220
Sorry, dwukrotnie wysłałam zrzut.
Widok u mnie- pole wyżej: Kopie archiwalne- wskaż miejsce, u mnie to pendrive /pulpit, iny folder. Program musi otrzymac konkretną informację, w jakim folderze jest samo archiwum. U mnie w 2 miejscach: pulpit /Deskop/ folder archMOL i - po ponownym przestawieniu w ustawieniach: folder na pen-drivie.
Pole niżej: to samo
niżej: zezwól na odtwarzanie- nie wiem czemu, nie wnikam, ale muszę zezwolić na odtwarzanie, by np. nagrać


Załączniki:
zrzut archiwiz.jpg
zrzut archiwiz.jpg [ 158.55 KiB | Przeglądany 2379 razy ]
zrzut archiwiz.jpg
zrzut archiwiz.jpg [ 158.55 KiB | Przeglądany 2379 razy ]


Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 gru 2016, 16:09 przez Aqa, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 16:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46
Posty: 2220
Poproszę Marię o usunięcie 1 zdjęcia, nie udaje mi się


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 23:27 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 3265
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Niestety ja tych zdjęć nie widzę, wyświetla się tylko treść postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: wtorek 03 sty 2017, 13:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 maja 2010, 11:34
Posty: 77
Lokalizacja: Trójmiasto
Biblus pisze:
Biblus pisze:
Czy ktoś wie jak zmienić ścieżkę dostępu do archiwizowania mola. Jak próbuję zmienić na taką, która będzie dla mnie wygodna, to wyskakuje mi komunikat "Folder szybkiej archiwizacji musi mieć pełne prawa dostępu" i nie jestem w stanie nic zrobić.

Wchodzę dokładnie w INNE -> USTAWIENIA -> ARCHIWIZACJA
U mnie jest tylko jedno pole, w którym mogę zmienić ścieżkę dostępu, ale nic nie działa, wciąż ten sam komunikat. Nie rozumiem, co jest nie tak, bo przedtem nie było z tym problemu, a do komputera mam pełne prawa administracyjne.


Komunikat o braku dostępu może się pojawić Windows 7 i nowszych np. jeśli wybierasz jakieś foldery specjalne typu "c:\Program Files\". To ze względu na dodatkowe ograniczenia dostępu w nowych Windowsach. W niektórych miejscach, jak próbujesz utworzyć nowy plik, wyskakuje taki komunikat z potwierdzeniem. To się dzieje nawet jak jesteś Administratorem komputera.

Tych problemów najłatwiej uniknąć tworząc nowy folder na jakimś osobnym dysku np. "D:\Archiwizacje_MOL". Jeśli nie masz osobnego dysku na swoim komputerze, to może być na dysku C.
Potem ten folder wystarczy ustawić jako folder szybkich archiwizacji (w INNE -> USTAWIENIA -> ARCHIWIZACJA).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: czwartek 12 sty 2017, 16:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 15:56
Posty: 2
Nux pisze:
Biblus pisze:
Biblus pisze:
Czy ktoś wie jak zmienić ścieżkę dostępu do archiwizowania mola. Jak próbuję zmienić na taką, która będzie dla mnie wygodna, to wyskakuje mi komunikat "Folder szybkiej archiwizacji musi mieć pełne prawa dostępu" i nie jestem w stanie nic zrobić.

Wchodzę dokładnie w INNE -> USTAWIENIA -> ARCHIWIZACJA
U mnie jest tylko jedno pole, w którym mogę zmienić ścieżkę dostępu, ale nic nie działa, wciąż ten sam komunikat. Nie rozumiem, co jest nie tak, bo przedtem nie było z tym problemu, a do komputera mam pełne leke tedavisi prawa administracyjne.


Komunikat o braku dostępu może się pojawić Windows 7 i nowszych np. jeśli wybierasz jakieś foldery specjalne typu "c:\Program Files\". To ze względu na dodatkowe ograniczenia dostępu w nowych Windowsach. W egzersiz hareketleri niektórych miejscach, jak próbujesz utworzyć nowy plik, wyskakuje taki komunikat z potwierdzeniem. To się dzieje nawet jak jesteś Administratorem komputera.

Tych problemów najłatwiej uniknąć tworząc nowy folder na jakimś osobnym dysku np. "D:\Archiwizacje_MOL". Jeśli nie masz osobnego dysku na swoim komputerze, to może być na dysku C.
Potem ten folder wystarczy ustawić jako folder szybkich archiwizacji (w INNE -> USTAWIENIA -> ARCHIWIZACJA).


Dzięki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MOL -archiwizacja
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 15:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2018, 15:37
Posty: 1
A jak dodać ścieżkę do archiwizacji w chmurze OneDrive?
Jak dodaję to nie pamięta. Natomiast jeśli robię archiwizację z palca to podaję ścieżkę do folderu OneDrive i robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL