Forum "Biblioteki w Szkole"
Zamów prenumeratę z rabatem teraz - fakturę opłacisz w styczniu
 
Dzisiaj jest sobota 23 lut 2019, 19:43

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: środa 05 lut 2014, 10:21 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 3317
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Zamiast imienia i nazwiska wpisujesz dana klasę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: środa 12 lut 2014, 13:39 
Offline

Rejestracja: piątek 15 lut 2013, 14:19
Posty: 234
Biblus pisze:
Są wyniki :D - pozytywne.
Zrobiłem jak doradzono w Vulcanie i wszystko działa jak należy. Nawet opisy z BN pobiera :wink:. Jeżeli więc macie jeszcze jakieś problemy, to powyżej jest ściąga.
Pozdrawiam


Dziękuję za ściągę! Wszystko działa.

Biblus pisze:
I to by było tyle z mojej radości . Opisy co prawda pobiera, ale za to nie ma podręcznika w Pomocy (zawsze był). Wyświetla się komunikat "Brak pliku podręcznika! Upewnij się, że program został prawidłowo zainstalowany".
Też tak macie?


Nie, u mnie podręcznik jest nadal.

_________________
Zapraszam:
http://www.biblioteka.sp4.augustow.pl/
http://biblioteki-szkolne.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: piątek 14 lut 2014, 10:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 lut 2013, 09:42
Posty: 536
Powiedzcie mi, czy czasopisma też wprowadziliście do Mola?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: piątek 14 lut 2014, 14:10 
Offline

Rejestracja: piątek 15 lut 2013, 14:19
Posty: 234
Ja wprowadzałam tylko egzemplarze czasopism przyjęte po zainstalowaniu MOL-a. Retrospektywnego opracowania nie robiłam. Na wszelki wypadek podaję jak to zrobić: Gromadzenie - Akcesja czasopism.

_________________
Zapraszam:
http://www.biblioteka.sp4.augustow.pl/
http://biblioteki-szkolne.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: piątek 14 lut 2014, 14:13 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 lut 2013, 09:42
Posty: 536
A może wprowadzać tylko wtedy, kiedy np. ktoś chce wypożyczyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: sobota 15 lut 2014, 09:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2006, 11:34
Posty: 168
Ja wpisałam te, które są wypożyczane: National Geographic, Młody Technik, ostatnie roczniki Victora, oczywiście B w Szk.Pozostałe wykorzystuję na lekcjach, jeśli ktoś się skusi - b.rzadko, to wpisuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: sobota 15 lut 2014, 16:28 
Offline

Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Posty: 3317
Lokalizacja: Złotów, woj. wielkopolskie
Ja wpisałam wszystkie tytuły, bo prowadzę akcesję czasopism w MOL-u, więc jakby nie mam wyjścia :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: czwartek 24 sty 2019, 10:04 
Offline

Rejestracja: piątek 10 paź 2008, 10:23
Posty: 51
Lokalizacja: Śląsk
Wątek stary, ale problem pojawił się u mnie teraz. Pytanie: czy w ostatnich tygodniach pobieraliście opisy z BN? W Vulcanie mówią, że to problem bazy danych w BN. Coś długo to trwa... Proszę o informację czy też macie z tym problem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: czwartek 24 sty 2019, 14:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 25 sie 2016, 14:18
Posty: 167
Tak, wszystkie systemy biblioteczne mają z tym problem ostatnio. Ale da się pobierać opisy przez Karo (zapis na dysku) - odrobinę dłużej trwa, ale idzie całkiem sprawnie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: piątek 25 sty 2019, 09:48 
Offline

Rejestracja: piątek 10 paź 2008, 10:23
Posty: 51
Lokalizacja: Śląsk
Nie wiem jak to robić - mam jeszcze MOL-a Optivum - jest tu taka opcja?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: piątek 25 sty 2019, 10:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 maja 2015, 14:08
Posty: 72
Cytuj:
Biblioteka Narodowa zmieniła adres serwera. Nowe dane są tutaj:
https://www.bn.org.pl/aktualnosci/3639- ... 39.50.html

W zależności od posiadanego programu trzeba albo zmienić adres w Ustawieniach, albo pobrać aktualizację od producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 10:43 
Offline

Rejestracja: piątek 10 paź 2008, 10:23
Posty: 51
Lokalizacja: Śląsk
sylv pisze:
Tak, wszystkie systemy biblioteczne mają z tym problem ostatnio. Ale da się pobierać opisy przez Karo (zapis na dysku) - odrobinę dłużej trwa, ale idzie całkiem sprawnie :)

Jak to zrobić w MOL Optivum?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Mol nie pobera opisów z BN
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 16:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 08 sty 2015, 12:34
Posty: 33
Iwona66 pisze:
sylv pisze:
Tak, wszystkie systemy biblioteczne mają z tym problem ostatnio. Ale da się pobierać opisy przez Karo (zapis na dysku) - odrobinę dłużej trwa, ale idzie całkiem sprawnie :)

Jak to zrobić w MOL Optivum?

W programie oraz w Strefie Klienta MOL-a i VULCAN-a jest dostępny podręcznik. Na stronie 78 jest opisany proces importu opisów.

W skrócie trzeba wejść w: Inne / Import / Import danych w formacie ISO 2709 i tam załączyć pobrany plik, np. z KARO.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL